Piec szamotowy do pizzy

Wybór zakupu pieców do pizzy nie jest łatwy. W dzisiejszych czasach jest to skomplikowana sprawa, dlatego przygotowałem ten mały przewodnik, mimo że myślałem, że podałem wszystkie informacje na mojej stronie internetowej tak jasno, jak to możliwe, wciąż dostaję telefony, aby wyjaśnić szereg problemów, które pojawiają się przy wyborze kupowanie pieców do pizzy do użytku domowego. W Internecie jest teraz sporo marek, wszystkie konkurują o kawałek stosunkowo niewielkiego polskiego rynku, z różnymi punktami cenowymi i związaną z tym jakością wykonania. Niektóre są gotowe, podczas gdy inne są w formie modułowej i wymagają montażu na miejscu, niektóre są masywnym betonem żaroodpornym o dużej masie (szamot), inne są lekką stalą nierdzewną o bardzo małej masie do zatrzymywania ciepła. Biorąc pod uwagę ten czasami mylący wybór, uważam, że najlepiej jest rozbić to, co jest dostępne, nie wspominając o poszczególnych markach i spróbować zrozumieć, co tam jest. Zaskakujące jest to, że niektórzy ludzie wciąż nie zastanawiają się nad zakupami, dopóki nie jest za późno na zakup piekarnika, którego nie można podnieść lub nie można go dostać przez bramę ogrodową!

Zanim zacznę od szczegółów wyboru zakupu pieców do pizzy, pamiętaj o kilku podstawowych zasadach przy zakupie prawie wszystkiego – Kupowanie czegokolwiek po okazyjnej cenie – to okazja z jakiegoś powodu! Zwykle dlatego, że siedział od wieków, ponieważ nikt tego nie chce, ale czasami może zostać uszkodzony i / lub źle wykonany, co prowadzi do wczesnego uszkodzenia. Na świecie nie ma prawie nic, co mogłoby pogorszyć sytuację i sprzedać trochę taniej, a ludzie, którzy uważają, że sama cena jest legalną ofiarą tej osoby. Rozsądnie jest płacić za dużo, ale gorzej jest płacić za mało. Kiedy płacisz za dużo, tracisz trochę pieniędzy – to wszystko. Kiedy płacisz za mało, czasami tracisz wszystko, ponieważ to, co kupiłeś, nie było w stanie tego zrobić. Wspólne prawo dotyczące równowagi biznesowej zabrania trochę płacenia i zarabiania – nie da się tego zrobić. Jeśli masz do czynienia z licytantem, który zaoferował najniższą cenę za piec szamotowy, dobrze jest dodać coś na ryzyko, które podejmujesz, a jeśli to zrobisz, będziesz miał dość, aby zapłacić za coś lepszego.

Rozmiar jaki ma mieć piec szamotowy – przy zakupie pieców do pizzy zaskakująco wiele osób chce zamówić zbyt duży piekarnik, zakładając, że ponieważ chcą ugotować 3-4 (lub więcej) pizzy na raz, potrzebują na to miejsca. Nawet doświadczeni kucharze pizzy rzadko gotują więcej niż w piekarnikach komercyjnych, szczególnie gdy pracują bardzo gorąco w temperaturze 450-500 ° C, tak jak w Neapolu. W domowym piekarniku większość ludzi nie byłaby w stanie opiekować się więcej niż dwiema osobami z tego prostego powodu, że ciasto gotuje się bardzo szybko i pali się, jeśli nie jest ciągle przenoszone. Gotowanie trzech jest jak żonglowanie z zamkniętymi oczami, prawie niemożliwe, chyba że piec szamotowy pracuje w temperaturze 300-350 ° C, aby dać ci więcej czasu. Do większości instalacji domowych polecam piec szamotowy o średnicy wewnętrznej 700 lub 800 mm, a rzadko 950 mm lub więcej. Jeśli robisz dużo wypieku chleba, jak wielu, którzy rozpoczynają działalność w mikro piekarniach z domu, to powiedziałbym, że byłoby to uzasadnione, ponieważ dodatkowe paliwo potrzebne do wypalenia większego piekarnika jest znikome, ale dodatkowe bochenki zapiekane podczas jednego wypału mają sens finansowy.

Cena jaką poniesiesz za piec szamotowy – jest to często najtrudniejsza część procesu, aby uzyskać właściwy wybór przy zakupie pieców szamotowych do pizzy. Z reguły im więcej wydajesz, wybierając i kupując, tym lepsza jakość, ale równanie cena / jakość ma tendencję do wyróżniania się w pewnym momencie wśród najlepszych piekarników wyprodukowanych w UE. Dla większości równanie jest zagrożone przez ustalony budżet, który może, ale nie musi, być realistyczny, ale decyzja jest na pewno wypaczona przez obecność wielu tanich piekarników, które sprawiają, że dobrze wykonane i trwałe piekarniki wydają się drogie. Często towarzyszy temu niecierpliwość – zamiast oszczędzać na zakupie pieca szmotowego dobrej jakości, czasem ludzie narzekają na to, jak drogie są moje piekarniki, a nawet oskarżają mnie o brak pieca w budżecie.